Versiot

SprintRoute -versiot ovat yhä vielä kehitysversioita. Olen lisännyt niihin ajatuksia, jotka ovat tulleet esiin reittianalyysejä tai ratasuunnitelmia tehdessäni.

Ensimmäinen SprintRouten versio valmistui 1.3.2019. Sen avulla tein Sprintti-Cup 2019/Kannnelmäki reittianalyysit. Ensimmäinen version verkkoon julkaisin vielä samana vuonna 7.4.2019.

Keskeisimmät parannukset tämän jälkeen ovat olleet;

 • Ratapiirroksen piilotus, reittien suhteelliset pituudet, pikanäppäimiä (2023)
 • Mahdollisuus käsitellä samanaikaisesti yhdeksää eri rataa (2022))
 • Uuden rastin ja uuden reittiaskeleen lisäyksen yksinkertaistus (2021)
 • Rastin siirto myös rastiväli-ikkunassa, asetusten talletus (2020)
 • Yhteiset reittiosuudet, väripaletti (2019)

Ennakkotiedoista poiketen Undo ja Redo (peruuta ja kumoa peruutus) -toimintoja ei vieläkään ole mukana. Sen sijaan ESC-näppäimen painallus palauttaa monen käynnistyneen toiminnan kuten reitin piirtämisen aloitustilanteeseen.

Jossain tilanteissa - varsinkin kun reittejä on paljon - kartan siirto hiirellä takkuaa. Tähän inhottavaan toimintaan en ole löytänyt toimivaa korjausta. Useimmiten tilanteesta selviää välitalletuksen avulla.

Uusia ominaisuuksia tulevaan versioon 1.0:

 • Mahdollisuus jakaa (pitkä) rastiväli kahtia ja näyttää kummankin välin reittipituudet erikseen (kiitos TMä:lle hyvästä ajatuksesta)
 • Mahdollisuus näyttää reittien värit suhteessa niiden pituuteen (kiitos JLa:lle hyvästä ehdotuksesta) - ominaisuus on ko käytössä SprintRouten katseluohjelmassa Viewer
 • Mahdollisuus käyttää tiedoston talletuksessa käytössä olevaa tiedostonimeä
 • Mahdollisuus valita ratapiirroksen väri helposti - nyt värin valinta onnistuu asetuksissa
 • Mahdollisuus kopioida reittikuva leikepöydälle

Uusi versio 0.995 on tekeillä. Sisältää ainakin usean ratatiedoston yhdistämisen yhdeksi ja myös päinvastoin.

Versio 0.994a (29.3.2024) on korjausversio, jossa on korjattu radan poistosta syntyvä virhe. Virhe on ollut mahdollinen, jos jollain radalla on reitittömiä rastivälejä. Samalla on tehty pieni muutos vakioreittiväreihin, jotta ne olisivat samat kuin tulevalla rastivälitulosten poimintaohjelmallani.

Versiossa 0.994 (1.3.2024) on useita parannuksia: esimerkiksi tiedoston talletus sujuu nyt yhdellä näpäyksellä aiemman kahden näpäytyksen asemesta. Myös tiedostonimen muodostamistapa on uusittu ja otettu käyttöön uusia pikanappeja, esimerkiksi rastin tai reitin poistoon.

Erityisen näppärä on uusi ominaisuus: viemällä kohdistin hetkeksi rastin päälle näkee mille radoille rasti kuuluu. Myös käyttämättömien rastien käsittely on kokonaan uusittu. Lue lisää.

Versiota 0.994 olen kayttänyt vuoden 2024 alusta. Muutamia ongelmia on (kts alta), mutta ei isoja. Yllättäviä tilanteita ja virheitä voi tulla eteen. Muista siis tallettaa datatiedosto riittävän usein.

Version 0.994 keskeiset rajoitteet;

 • Rastien määrä voi olla enintaan 40
 • Sama rasti ei voi olla kahdesti samalla radalla
 • Rastinumeroa ei voi siirtää eikä rastiväliviivaa taivuttaa.

Virheitä versiossa 0.994a

 • Uuden palveluntuottajan myötä (?) lataantuu ensimmäisellä kerralla hitaammin kuin aikaisemmin. Voi aiheutua myös muusta syystä. Uusi lataus auttaa.
 • Rastivälivalikko katoaa joskus rastivälinäkymässä, korjaantuu käymällä välillä ratanäkymässä
 • Rastin lisäämisen (insert) jälkeen ohjelma ei aina palaudu oikeaan tilaan. Liitäntä toteutuu, mutta paluu oikeaan voi vaatia käyntiä rastivälinäkymässä. Korjaantuu versioon 0.995
 • Rastin lisääminen näpäyttämällä karttaa uuden rasti kohdalta ei aina toimi. Hoituu näpäyttämällä rastiväliviivaa ja siirtämällä rasti oikeaan paikkaan
 • Virheitä versiossa 0.994

  • Radan poistoon liittyvä virhe on korjattu versioon 0.994a

  Virheitä versiossa 0.993 ja 0.992

  • 4.12.2023/ Rastikoodin vaihdon jälkeen käyttämättömien rataelementtien (rastien ja rastivälien) poisto aiheutaa virhetilanteen. Jos haluat vaihtaa koodeja, poista ensin käyttämättömät rataelementit, talleta tiedosto, avaa uudelleen ja muuta vasta sitten koodit.

  Versio 0.993 (23.9.2023)

  - Uusi ominaisuus: Mahdollisuus piilottaa erikseen rastiympyrät, rastiväliviivat tai rastinumerot.

  - Uusi ominaisuus: Mahdollisuus näyttää reitin pituus prosentteina suhteessa lyhyimpään reittiin.

  - Uusi ominaisuus: Radan nimen voi vaihtaa myös rastivälinäkymässä

  - Uudet pikanäppäimet rastivälinäkymässä: P: Edellinen rastiväli ja N: Seuraava rastiväli

  - Korjaus: Reitin käsittely jos 9. reitistä yrittää tehdä yhteisreitin.

  - Korjaus: Reitin pituuden laskenta kun risteysväleillä ei ole reittejä.

  - Korjaus: Reitin pituuden pyöristystapa.

  - Muutos: Karttakuvan uusi oletustarkkuus (resolutio) 150dpi. Vastaa esimerkiksi GPS-Seurannan käyttämää tarkkuutta. Aiempi oli 200dpi.

  - Muutos: Nopeimman reitin tunnus '(q)', aiempi oli '(f)'.

  Versio 0.992 (24.6.2023)

  Pikkuvirheiden korjauksia

  Versio 0.991 (15.7.2022)

  Versioon 0.991 on korjattu kaikki edellisen version 0.99a virheet ja puutteet. Varsinaisia uusia ominaisuuksia ei ole kuin kaksi: ratojen ja reittien kokonaispituuksien listaus. Myös avusteet (Help) on päivitetty.