Ratikka-rogaining 2024 Tampereella

Uusia kokemuksia kannattaa etsiä. Vanhat opit eivat niissä aina riitä, vaan joutuu tilanteisiin, jossa ei osaa heti valita oikeaa ratkaisua vaan vasta hetken kuluttua, jolloin se on jo myöhäistä. Jotkut sanovat, että silloin "joutuu epämukavuusalueelle". Siitä ei kuitenkaan ole kyse - ainakaan suunnistuksessa se ei ole epämukavaa vaan pikemminkin mielenkiintoista...

Näillä ajatuksilla lähdin tapaninajelulle Tampereelle Kooveen Ratikka-rogaan. Tänä vuonna se ajeltiin ratikkalinjan 3 varrella Hakametsästä Hervantaan. Itseasiassa kyse on pistesuunnistuksesta eli kierretään rasteja ja kerätään pisteitä. Kultakin rastilta saa 3-9 pistettä ja eniten pisteitä kerännyt on voittaja.

Small image

Kisakartat, kaksi A4-kokoista karttaa, jotka menevät osin päällekäin. Ratikkapysäkit on merkitty karttaan lähtökolmioilla (L1-L8). Pohjana on sprinttikartta, jonka mittakaava on 1:10000. Käyräväli on 5 metriä.

Näpäytä karttaa, niin se avautuu suurempana. Julkaistu Kooveen luvalla,

Ratikan käyttömahdollisuus tekee kisasta erityisen mielenkiintoisen - se laajentaa pisteiden keräämismahdollisuuksia. Jos käyttää ratikkaa, voi siirtyä alueille, joilla on paljon rasteja ja siis saatavissa runsaasti pisteitä kun taas jättämällä ratikka-ajelu väliin ja keräämällä pisteet lähialueilta, saa olla koko ajan liikkeellä. Toisaalta ratikassa vietetty aika on tervetullut lepotauko.

Rastipisteet
Ote kisakartasta Hervannan keskuksesta. Kuvassa pysäkit Opiskelija (L5), Hervantakeskus (L6) sekä Hervannan kampus (L7) sekä rastit 72, 31 ja 55. Rastitunnuksen ensimmäinen numero kertoo, montako pistettä rastista saa. Käymällä näillä kolmella rastilla kerää 7+3+5 = 15 pistettä.

Mistä keräät pisteet

Paras "pistekeruustrategia" on viimekädessä riippuvainen rastien sijainnista kartan osoittamalla alueella. Aikaa oman reitin suunnitteluun oli 45 minuuttia. Se tuntui suurimmalle osalle riittävän mainiosti.

Rastipisteet
Tähän kuvaan kartat on yhdistetty ja rastitunnuksia vahvistettu. Ratikkapysäkit on kuvattu rastiympyröillä, joiden tunnus on lyhennys pysäkin nimestä.Eri alueilta kerättävissä olevat pisteet on merkitty punaisella numerolla.

Kuvasta on helppo hahmottaa hyviä marjamaita eli alueita, joilta saa nopeasti noukittua pisteitä tai joille - ainakin rauhallisemmalla tahdilla liikkuvien - ei kannata vaivautua.

  • HERVANTA 51 pistettä - rasteja on tiheässä ja ympäristö on suoraviivaista eli kortteleiden läpi pääsee joka paikassa oikomaan. Täällä ainakin on käytävä
  • HAKAMETSÄ 36 pistettä - Rastit mukavasti ja oikomaan pääsee. Sopii loppuun, jos ajan suhteen tulee tiukkaa. Tämä ja Hervanta saattavat hyvin riittää, koska tästä kertyy jo reilun kymmenen kilometrin lenkki.
  • MUOTIALA 41 pistettä - vara-alue, jos aikaa jää, sieltä voi poimia 3-4 rastia. Päätöksen voi tehdä Turtolan pysäkillä.
  • VIIALAN (18 pistettä) ja HALLILAN (24 pistettä) alueet voi hylätä suoraan. Viialassa on vähän pisteitä ja Hallilassa on kuljettava metsässä pitkiä matkoja. Ja sitäpaitsi aika ei riitä, ainakaan itselläni.
  • Näillä mennnään ja sitten ratikkapysäkille, jossa otetaan alkuleimaus - mutta vasta kun ratikka on tullut pysäkille. Ja sitten on vielä leimattava uudestaan ratikassa, jotta saa matkalipun. Sitä leimausta ei ainakaan vielä voi tehdä Emitillä :) - niin vaikka edistyksellisiä Tampereella ratikka-asioissa ollaankin. Helsingissä lähileimausta voi harrastaa vasta Suomenlinnan lautalla.

    Alkulenkin ajatukseni on kiertää Hervannan rastit vastapäivään ja päättää kierto Hervantakeskuksen pysäkille. Matkaa kertyy noin 7 kilometriä. Jälkiviisautena voisi todeta, että myötäpäivään kierrettynä ja jättämällä rastin 72 loppuun, matkaa olisi säästynyt vajaan puoli kilometriä.

    Alkulenkki
    Sininen on suunnitelmani mukainen reitti ja punainen on sama vastasuuntaan. Molemmissa rasti 72 on viimeisenä rastina. Sinisen pituus on 6807 metriä ja punaisen 6383 metriä.

    Ensimmäiselle rastille

    Ajattelin aloittaa pisteiden keruun Pohjois-Hervannan pysäkiltä. Siitä pääsee mukavasti korttelien läpi oikoen omalle "ykkösrastille" (46). Kun olin poistunut ratikasta, huomasin, että "automaattiohjaus" ei ihan toiminut - viisto-osuudesta ei synny samaa hyötyä kuin normaalisti. Nythän kolmion sivujen kulkunopeus ei ole sama vaan ratikalla pääsee luonnollisesti kulkemaan viitisen kertaa nopeammin kuin jalan.

    Pohjois-Hervannan pysäkiltä pääsee rastille 8 minuutissa. Jos olisin jatkanut ratikalla seuraavalla eli Opiskelijan pysäkille, aikaa olisi kulunut ensin ratikassa 1.5 minuuttia ja sitten juostessa noin 6 minuuttia, yhteendsä 7:30 eli olisin säästänyt aikaa puolisen minuuttia. Entä jos olisin ajanut vieläkin pitemmälle eli Hervantakeskuksen pysäkille. Ratikassa aikaa olisi kulunut kolme minuuttia pitempään. Juosten olisi mennyt noin 7 minuuttia ja kokonaisaika 10 minuuttia eli kaksi minuuttia enemmän kuin Pohjois-Hervannan pysäkiltä. Toisaalta silloin olisin saanut poimittua rastin 72, jolloin lopussa olisin säästänyt aikaa pari minuuttia.

    Ykkösrati
    Sinisen matka-aika rastille 46 on 8 minuuttia, punaisen 1:30 + 6 eli 7:30 ja violetin 3 + 7 eli 10. Punainen reitti on nopein reitti eli ratikalla kannatti ajaa Opiskelijan pysäkille ennen maastoon siirtymistä.

    Toki tämän laskelman tein vasta kotona - matkalla arvioin, että huonolla valinnallani otin takkiini ainakin minuutin, mutta näemma tappio olikin pienempi. Tämä yksinkertainen esimerkki osoittaa hyvin, miten ratikkka tuo pistesuunnistukseen kokonaan uuden ulottuvuuden.

    Hervanta yllättää...

    Ensimmäisen rastin jälkeen eteneminen sujuikin mukavasti. Päivä oli hämärä ja otsalampun valo kirkasti yllättävän hyvin karttaa. Vaikka mittakaava oli 1:10000, niin kadut ja rakennukset sekä isot pysäköintialueet erottuivat hyvin. Lisäksi rastiliput näkyivat jo ennen rastipisteelle tuloa - eivät todellakaan olleet nurkan takana piilossa. Yksi leikkikentän rasti tuotti silti ylimääräistä tuskaa kun tähyilin lippua pitkään väärästä leikkitelineestä. Mutta kun käännähdin ympäri, niin siellähän lippu iloisesti liehui tuulessa.

    Hervannankierros
    Pääasiassa mukavaa toteutusta. Sininen on oma reittini ja muut värit reittejä, joiden arvioin olevan hitaampia.

    Rastille 56 tullessa katsoin kelloa - aikaa oli kulunut vasta vajaat 45 minuuttia. Olin rutkasti aikatauluani edellä. Ei ollut ihme, koska rastit olivat tulleet mukavasti vastaan ja kantapääkin oli hyvin yhteistyökykyinen eikä valitellut vaikka sitä hieman pelkäsin - asfaltti ja nastat eivät ole niitä kaikkein mukavimpia yhdistelmiä. Lenkkareilla olisi hyvinkin voinut pärjätä, sillä sulaa asfalttia oli paljon ja lumipoluilla oli pääosin sosekeli. Liukasta jäätä, jossa nastoja olisi todella tarvinnut, oli yllättävän vähän, mutta ne paikat olisivat kyllä sitten pakottaneet vähintään kävelyvauhtiin.

    Koska aikaa oli kulunut vähän ja seuraava väli näytti selvältä - ulkoilutietä eteenpäin ja kun alkaa näkyä taloja, niiden sivuitse isolle kadulle ja siitä vasempaan, niin ryhdyin katselemaan, josko sittenkin ehtisin kiertää Muotialassa ja poimia sieltä muutaman rastin. Isot talot tulivat vastaan ja syrjäsilmällä vilkaisin oikealle, jossa laaja pysäköintikenttäkin oli paikallaan kuten piti. Pian tulin isolle kadulle - mutta mitä ihmettä - ratikkakiskot!. Eihän tämä ole mahdollista! Hervannan ainoat ratikkakiskot ovat kolmosen kiskot ja niiden pitäsi olla kaukana vasemmalla.

    Yritin sitten vääntää karttaa kompassin kanssa oikeaan asentoon. Pari viikkoa sitten pakkasessa olin epäillyt kompassin toimintaa. Nyt sen mukaan kiskot kulkivat pikemminkin itään kuin pohjoiseen. Minne sitä on tultu?.

    Sprinttikartalla pääsee yleensä nopeasti kiinni rakennusten muotojen avulla, mutta nyt niistä ei mittakaavan takia ole juuri apua, varsinkaan kun äsken alittamaani rakennusten välistä katosta en kartasta löydä (PS. Kyllä se kartassa oli, mutta niin kapeanana, ettei sitä kiireessä erottanut).

    Ratikkakiskot
    Itä-länsi suuntaiset ratikkakiskot johtavat Tampereen raitiovaunuvarikolle, joka on Hermiankadun itäpäässä

    Kaipa kiskoja seuraten pääsee pysäkille, josta saa varmasti kiinni. Pikaisesti heräsi pieni epäily - tässähän pitäisi 3-4 minuutin välein kulkea ratikoita eikä yhtään ole vielä näkynyt. No, äkkikös sitä pari sataa metriä kipaisee. Ja asia selvisi - kiskot kääntyvät pian oikeaan ja vasempaan liittyäkseen kolmosen ratikan reitin kiskoihin.

    Olin hetki sitten ihmetellyt halliraidetta eli kuten nykyään sanotaan ratikkavarikkolle johtavia kiskoja. Onhan näitä Helsingissäkin kuten Kustaa Vaasan tiellä. Muistan hyvin, kun kerran niistä keskustelin erään autoilijan kanssa - hän kun ihmetteli, miksi risteyksen valoissa on ratikkaopastimet, vaikka yhtään ratikkaa ei hän siellä ollut koskaan nähnyt.

    No, kaikkea sattuu ja varmasti tämäkin tulee kuulumaan lukuisiin hupaisiin suunnistuskokemuksiin, vaikka juuri nyt ei naurattanut. Sitten viimeisille Hervannan rasteille ja pysäkille. Olin etukäteen katsonut muutamien pysäkkien aikataulut ja aikaa oli sopivasti. Tulinkin yhtä aikaa ratikan kanssa pysäkille. Mutta halliraidettä ihmetellessä ylimääräinen aika oli mennyt hukkaan, joten lisälenkki Muotialassa jäi haaveeksi.

    Väärä pysäkki

    Loppulenkin suunnitelma oli Turtolan pysäkillä ulos ja sieltä pohjoiseen Messukylän ja Ristinarkun liepeiden kautta maaliin Hakametsään. Matkaa kertyisi viitisen kilometriä ja aikaa oli jäljellä noin 40 minuuttia. Se riittää oikein hyvin.

    Loppulenkki
    Loppulenkkin suunnitelma Turtolan pysäkiltä maaliin, aikaa 40 minuuttia ja matkaa viitisen kilometriä.

    Ratikkalipun leimaus ei mennyt ihan putkeen ja tuli kiire päästä ulos ratikasta. Pysäkiltä alamäkeä Hervannan valtaväylän alikulkuun ja sen jälkeen naama kohti pohjoista. Kaikki ei kuitekaan ollut ihan kohdallaa ja syykin selvisi äkkiä - olin jäänyt pois Hallilan pysäkilla eli yhtä pysäkkiä liian aikaisin. Niinpä loppulenkki meni kerralla uusiksi. Matkaa tulee reilu puoli kilometriä lisää ja kaksi rastia eli 15 pistettä jää pois. Tilalle otin matkan varrella olleen rastin 71, jolla sai korvattua pistetappiosta puolet. Mutta ajan kanssa taitaa nyt tulla kiire...

    Loppulenkki
    Loppulenkin toteutus Hallilan pysäkiltä maaliin, aikaa 40 minuuttia ja matkaa reilut 6 km. Alussa punainen reitti ei osunut silmään ja violetin polku oli lähes umpihankea.

    Loppulenkki alkoi vaivaloisesti - väärän pysäkin jälkeen tilanne ei ollut heti hallinnassa ja ensimmäisen rastivälin reitinvalinnat menivät mäkeen. Niistä kertyi lisämatkaa puoli kilometriä. Kantapääkin ilmoitti jossain vaiheessa, että nyt saisi jo rittää. Niinpä kahden tunnin raja täyttyi jo rastin 36 jälkeen, jolloin matkaa maaliin oli vielä puolentoista kilometrin verran.

    Loppuleimaus tapahtui 15 minuuttia myöhässä, joten vaatimaton 91 pisteen saalis väheni 15 pisteellä eli kuudesosalla. Loppulenkin alussa aikaa oli tuhrautunut nelisen minuuttia ja saman verran rastin 71 syrjähypystä. Eli väärä pysäkki ratkaisi sittenkin pelin. Ilman sitä olisi aika riittänyt ja pisteitäkin kertynyt peräti 91 + 9 + 5 - 7 = 98 pistettä. Eli siinä on hyvä tavoite ensi vuoden Ratikka-rogaan. Se kuulema juostaan uuden länteen johtavan ratikkaradan varrella. Uusi rataosa avataan tammikuussa 2025.

    Upea kokemus

    Mitä jäi käteen tästä hienosta tapahtumasta, joka oli monessa suhteessa viimeisen päälle järjestetty. Pinnalle nousee ainakin seuraavia asioita:

  • Tampereella juostaan hyviä sprinttejä ja vastaavia kuten nyt, joten siellä kannattaa aina silloin tällöin pistäytyä. Ja Tampere on lähellä. Oma matka-aikani asemalta asemalle (Kannelmäki - Tampere) on 1:40. Se ei ole paljon kun ottaa huomioon, että junassa on mukava matkustaa.
  • Rogaining eli pistesuunnistus on koukuttavan erilaista kuin ratasuunnistus. Ymmärrän hyvin sen suosion metsäsuunnistuksessa. Kaupunkisuunnistuksessa (sprinttikartalla) niitä juostaan Tampereen ulkopuolella harvakseltaan - Tietojeni mukaan niitä on Turussa aika ajoin ja lisäksi mieleen tulee Night Challengen Helsinki City Run'it, joissa tosin on käytävä jokaisella rastilla ja vain käyntijärjestys on vapaa.
  • Sprinttikartan käyttö, vaikkakin 1:10000 -mittakaavassa on hyvä ratkaisu - varmasti parempi kuin perinteinen samassa mittakaavassa oleva korttelikartta. Se antaa mahdollisuuksia korttelien läpi oikomiseen ja muutenkin kertoo enemmän kuin suurpiirteinen korttelikartta. Useimmat pienet yksityiskohdat erottuvat hyvin talvihämärässäkin suurennuslasin ja kirkaan lampun avulla.
  • "Rata" oli hyvä eli rastit oli sijoitettu maastoon siten, että niistä syntyi kokonaisuuksia. Se helpotti reitinvalintaa. Ehkä kokeneemmat rogainisti näkevät asian toisin, mutta ensimmäistä kertaa mukana olleelle tämä oli tervetullut asia.
  • Reittisuunnitteluun kannattaa sittenkin käyttää enemmän aikaa. Tein reitinvalinnan 10 minuutissa hieman takavuosien partiosuunnistuksen malliin. Isot linjat tulivat silti hyvin kohdalleen, mutta yksityiskohdissa jäi hiomista. Esimerkiksi niinkin yksinkertainen asia, että kummassa järjestyksessa Hervannan rastit kannattaa kiertää, jäi kokonaan katsomatta. Ei jää enää seuraavalla kerralla.
  • Sisätila reittisuunnitteluun on hyvä. Se antaa myös mahdollisuuden sosiaaliseen kanssakäymiseen, joka tavanomaisissa talvisprinteissä jää muuten vähäiseksi. Ja kiitos myös glögistä ja piparista, ne olivat piste i:n päällä.
  • Entä jäikö jotain toivomisen varaa. Eipä jäännyt - kaikki pelasi kuin enkeli eli todella hyvin. Väkeä olisi kuulemani mukaan maastoon ja sisätiloihinkin mahtunut lisää. Mutta jos jotain saisi toivoa, niin pysäkkien nimet olisivat saaneet olla rastimääritteiden kohdalla isommalla präntillä tai peräti ihan kartassa lähtökolmioiden kohdalla. Ainakin Condesilla se onnistuu. Ja toinen asia - kaksi tuntia on itselleni ihan ylärajoilla oleva kilpailuaika. Voisikohan kahden tunnin pääsarjan lisäksi olla joku lyhennetty versio, tunti ja vartti esimerkiksi.

    Lopuksi lämpimät kiitokset Kooveen rutinoituneille kisajärjestäjille ja ratamestarille Lammikolle tästä hienosta tapahtumasta,

    Kisan voittaja oli O-P Vesamäki. Hän eteni koko matkan fillarilla ja keräsi 146 pistettä. Aikaa kului 1:50:05. "Ratikkasarjan" nopein oli Reijo Viitanen 135 pistettä ajassa 2:00:34 eli yhden sakkopisteen verran, jolloin lopputulos oli 134 pistettä. Kolmantena oli Samuli Saarinen 127 pistettä ja 1:50:14. Alla kärkikolmikon rastijärjestykset.

    Loppulenkki
    Vesamäki kulki koko matkan fillarilla. Viitanen ei käyttänyt ratikaa paluumatkalle - hän oli todennut nasevasti, että vilkaisin kyllä taakseni, muttei näkynyt ratikkaa, joten oli nopeampaa mennä juosten... Todennäköisesti Saarinenkaan ei toista kertaa ajanut ratikalla kuten kuvan rastijärjestykseenkin on merkitty.

    Tulokset
    Väliajat
    Reijo Viitasen omakätinen reittipiirros - värikynä lienee hieman kuivahtanut, mutta viivaa on sen verran vahvennettu, että kyllä siitä selvän saa (julkaistu Kooveen luvalla).

    Ratikkarogaining 2024 etusivu